Client

Facility Dynamics

Background

The Genome Science Building is an eight-story, 228,000-square-foot structure on the University of North Carolina Chapel Hill campus. The building is composed of three "pods" at the north, east, and west, which provide wet and dry laboratory space for campus researchers. Three separate unitized curtain wall systems provide natural light to the interior at all elevations and exterior brise soleil, permanent solar shading, and fritted glass provide shading to varying degrees around the building. A glass enclosed greenhouse spans over two of the pods at the roof level and a green roof system is installed over the roof of the remaining pod. Hot rubberized asphalt waterproofing and roofing is installed at the ground level plaza and roof levels.

Solution

WJE provided a peer review of the contract drawings and technical specifications relating to the exterior enclosure. In addition, WJE provided review and design assist services during the shop drawing review process for the various and complex curtain wall assemblies included in the design. During this process, WJE participated in several design charette meetings with the architect of record, general contractor, and the curtain wall subcontractor.   Following the shop drawing review phase, WJE assisted in development of a laboratory testing plan for the three types of curtain wall and observed testing of the mock-ups in the laboratory. WJE provided periodic site visits to observe work in progress to confirm it was in compliance with the contract documents, observe field functional performance testing, and consult during detailing of unanticipated field conditions.   At its completion, the project was awarded a LEED Gold rating.